Värin valinta painotöissä - miksi väri ei toistu oikein?

Värillä on väliä!

Värien valitseminen ei ole mikään yksinkertainen homma, varsinkaan silloin, kun kyseessä on painotuote. Usein värisävy, joka näyttää ruudulla täydelliseltä, muuttuukin painettuna aivan toisennäköiseksi. 

Tämä johtuu monesta eri tekijästä, ja vaikka värinhallintaan on olemassa keinoja, aivan identtiseen lopputulokseen on joskus hankala päästä - se ei kuitenkaan ole mahdotonta, kun asialla on asiansa osaava graafinen suunnittelija ja ammattimainen painotalo!

Miksi värit näyttävät erilaisilta eri medioissa?

1. Erilaiset näytöt, erilaiset sävyt
Tietokoneen, puhelimen ja tabletin näytöt eivät toista värejä samalla tavalla. Näytön kalibrointi vaikuttaa siihen, kuinka värit toistuvat ruudulla. Esimerkiksi yksi ja sama sininen voi näyttää yhdellä näytöllä kirkkaalta taivaansiniseltä ja toisella tummemmalta petroolilta.

2. Ruudun ja painotuotteen värimaailmat eroavat toisistaan
Ruudulla värit muodostuvat RGB (punainen, vihreä, sininen) -värimallin avulla, mutta painotöissä käytetään CMYK (syaani, magenta, keltainen, musta) -värimallia. Nämä kaksi värimallia toimivat eri tavoin:

RGB-väriprofiilit

  • Käyttötarkoitus: Käytetään pääasiassa digitaalisissa näytöissä, kuten tietokoneissa, televisioissa ja älypuhelimissa.
  • Toimintaperiaate: Värit luodaan yhdistämällä valon värejä. Mitä enemmän valoa, sitä kirkkaampi väri. Eli värejä lisätään toisiinsa, jotta saadaan aikaan eri sävyjä.
  • Värivalikoima: Laaja ja kirkas, erityisesti kirkkaat ja kylläiset värit toistuvat hyvin.
  • Tiedostomuoto: Yleinen kuvatiedostoissa, kuten JPEG, PNG ja GIF.

CMYK-väriprofiilit

  • Käyttötarkoitus: Käytetään pääasiassa painotuotteissa, kuten lehdissä, kirjoissa ja mainoksissa.
  • Toimintaperiaate: Värit luodaan sekoittamalla painovärejä. Mitä enemmän väriä, sitä tummempi sävy. Eli värejä otetaan pois valkoisesta, jotta saadaan aikaan eri sävyjä.
  • Värivalikoima: Rajoitetumpi kuin RGB:llä, erityisesti kirkkaat ja kylläiset värit eivät toistu yhtä hyvin.
  • Tiedostomuoto: Käytetään yleisesti painotiedostoissa, kuten PDF ja EPS.

Keskeiset erot:

  • Värien muodostus: RGB muodostaa värit valolla, kun taas CMYK muodostaa ne painoväreillä.
  • Värivalikoima: RGB:llä on laajempi värivalikoima kuin CMYK:lla.
  • Käyttötarkoitus: RGB digitaaliseen käyttöön, CMYK painotuotteisiin.
Jos RGB-kuvatiedosto tulostetaan ilman muuntamista CMYK-muotoon, lopputulos on usein haalistunut, eikä vastaa digitaalista versiota.

3. Painotekniikka ja paperin ominaisuudet vaikuttavat väreihin
Painokoneiden kalibrointi ja itse painoprosessi vaikuttavat värien lopputulokseen. Offsetpainaminen antaa yleensä tarkemman lopputuloksen, mutta sielläkin paperin sävy ja huokoisuus voivat muuttaa lopputulosta. Kiiltävät paperit heijastavat väriä eri tavalla kuin mattapaperit, ja täysin valkoinen paperi tuo värit esiin eri lailla kuin luonnonvalkoinen pohja.

Miten vältät värien muuttumisen painotuotteissa?

Jos haluat mahdollisimman tarkasti hallita värejäsi painossa, kannattaa käyttää apuna Pantone CMYK Coated & Uncoated -väriviuhkoja. Pantonen viuhkan avulla saat värille tarkan värikoodin, joka auttaa painotaloa toistamaan sävyt mahdollisimman oikein. Coated-versiot on tarkoitettu kiiltävälle paperille ja uncoated-mallit huokoisemmille materiaaleille.

Kun valitset väriä, tee se luonnonvalossa ja vertaa väriä viuhkan avulla paperimateriaaliin, jolle lopullinen tuote painetaan. Näin saat realistisemman kuvan siitä, miltä lopputulos voi näyttää. Pantonen CMYK-väriviuhkojen avulla luonnonvalossa tehdyt värivalinnat tarjoavat parhaan mahdollisen ennusteen siitä, miten väri toistuu lopullisessa painotuotteessa.

Värisuunnittelun ei tarvitse olla arpapeliä! Kun tilaat painotyön minulta, saat käyttöösi ammattilaisen taidot ja Pantonen CMYK väriviuhkat, joiden avulla valitut värit saadaan vastaamaan toivottua lopputulosta.